Eredmény, amely történelmet ír, még akkor, ha NEM “hiteles” világcsúcs!

A mai napon (2019. október 12-én- írjuk fel a dátumot!), Eliud Kipchoge – ha hitelesíthető rekordként nem is jegyezhető módon, de mégis sporttörténelmet írt Bécsben, amikor 8:15 és 10:15 óra között. 1:59:40 alatt futotta le a maratont. Napjaink és – megkockáztathatjuk – minden idők egyik legjobb maratonfutója, akinek eddig csak az olimpiai aranyérem hiányzik (amit várhatóan jövőre begyűjt Tokióban), áttörte a 2 órás álomhatárt a maratoni távon

Eliud Kipchoge 2 órán belül futotta le a maratont, Fotó AFPHERBERT NEUBAUER 

 

• A kenyai világbajnok nem hivatalos idővel 1 óra 59 perc 40 másodperc Bécsben.
• Az új „rekordhoz” 41 pacemaker és egy szélárnyékot adó autó segítette.

A versenyről: egy hermetikusan lezárt pálya mellett, közel félmillió néző szurkolta végig a futást, és helyenként a leghatalmasabb futballstadionokra emlékeztető hangulatot varázsoltak a Práterbe!

A közvetítést is profin oldották meg: ÉLŐ közvetítést is biztosítva a nagyszámú érdeklődő részére: Live from Vienna – INEOS 1:59 Challenge Preview Show

 

Miért mondjuk azt, hogy ez mégsem hivatalos eredmény?

Ugyanis a pálya adottságai, és a körülmények nem feleltek meg a valós verseny szituációnak. Lásd felvezető autó szélárnyékában futott, váltott irammenők segítették a kihívás során. Ez a siker több mint jelentős, és óriási robbanást hozhat az egyre nagyobb léptekben fejlődő hosszútáv futásban.  A tömegsportok között a futás, mint szabadidős tevékenység fejlődött a legjobban az elmúlt években, ami érezhető az utcaifutó-versenyekre irányuló figyelemben is.

 

A rajt pillanata szombat reggel Bécsben, fotó: AFP/ALEX HALADA

 

„Jól érzem magam, nagyon sokat próbálkoztam ezzel, sokáig nem sikerült. Most én vagyok a világon az első ember, aki lefutotta két órán belül a maratont. Ezzel akarom inspirálni az embereket, hogy csatlakozzanak hozzám” – nyilatkozta a kenyai a célba érkezést követően. “A legnehezebb ezen a szombaton az volt, amikor hajnalban fel kellett kelnem. Elképesztő segítséget kaptam az olimpiai és világbajnok iramfutóktól, akik fantasztikus munkát végeztek, nélkülük ez nem sikerült volna.”

 

Nézzük meg, hogy kik és mi áll az „Ineos 1:59 Challenge” névre elkeresztelt projekt mögött, hogy mik lehetnek a nem hivatalos rekordként számításba vehető sporteredmény mögött.
Van egy ember, Jim Ratlciffe, aki finanszírozta a versenyt, a 34 éves kenyai futót és az őt segítő tucatnyi irammenőt! A fenti projekt mögött egész csapat áll, és mindezek emellé Jim egy tökéletesen megkomponált reklámot is letett az asztalra. Ennek az egész futótársadalom és tömegsport, a hosszútávú és maratoni futóversenyek a legnagyobb haszonélvezői.

Jim Ratlciffe az INEOS multimilliárdos tulajdonosa és Eliud Kipchoge

Jim Ratcliffe vegyészmérnök végzettségű, (2018 áprilisától) leggazdagabb brit, a vagyonát 21 milliárd angol fontra becsülik. Az egyébként visszahúzódó multimilliárdos úgy gondolta, hogy a sport pozitív üzenetét kihasználva szeretné népszerűsíteni, reklámozni az egyébként környezetkárosító vegyipari cégét, az INEOS-t.

Úgy kezdődött minden, hogy Kipchoge, és csapata felkészüléséről egy jól dokumentált filmsorozatot forgattak. Bemutatták az edzéseit, a táplálkozását, a pihenését, és időről időre megosztották a filozófiáját is, így gyűjtötték a támogatókat és tájékoztatták a nagyvilágot. A megfelelő éghajlat alapján gondosan megválasztották az időpontot és a helyszínt. A pályát is felkészítették, azaz leaszfaltoztatták a bécsi útvonal nem tökéletes részeit. A nagyjából 4-4 kilométeres oda-vissza szakasz végén megdöntötték a kanyart, hogy a nagy sebességtől nehogy kisodródjanak a futók, és ne kényszerüljenek túl nagy lassításra vagy hirtelen iramváltásra. A pontos előkészületekre jellemző, hogy végletekig kivártak a végleges időpont megjelölésével, a start pontos időpontjával, hogy bevárják a valaha volt legtökéletesebb körülményeket.

 

EliudKipchoge and pacemakers Bécs, október 12.

Ehhez jött hozzá a kenyai előtt V-alakzatban futó 5, és a mögötte kétoldalt védelmet biztosító világklasszis futók (pacemakers) szerepe, akik nagyjából 4 kilométerenként váltották egymást, a megjelölt vezetésével, és irányításával, egy előre meghatározott sorrendben és koreográfia szerint.

Lásd itt: the role of the INEOS 1:59 Challenge pacemakers

Adódik a kérdés: MI JÖN MOST KIPCHOGE 1:59:40 ÓRÁS EREDMÉNYE UTÁN?

A 2 órán belüli „álomidő” – 1:59:40 eredmény hatalmas robbanást jelent és hatása be fog gyűrűzni a valódi, versenykörülmények között elért eredmények területére is! 2 éve Kipchoge a Nike sportszergyártó vállalat jóvoltából Monzában már megpróbálkozott ugyanezzel, de akkor az 25 másodperccel (!) az „álomhatáron” kívül fejezte be a távot. De most, a Formula-1-es versenypályán, a hajnali szürkület ellenére ezzel az eredménnyel bebizonyította, hogy nem reménytelen megcélozni a korábbi „csak” 2:02:57 órás rekord megdöntését, amelyet honfitársa, Dennis Kimetto ért el még 2014. szeptember 28-án, Berlinben.
Kimetto után már 3 is voltak, akik a régi időn belül futottak: 1. az idei berlini maratonon Kenenisa Bekele rettenetesen esős körülmények között mindössze 2 másodpercre maradt el Kipchoge idejétől. 2. Honfitársa, Birhanu Legese is 2:02:57-en belül finiselt, s így „csak” második lett. 3. És a szintén etióp Masinet Geremew is áttörte ezt az időt, és lett második az idén tavasszal Kipchoge mögött Londonban. A futósport fejlődése és népszerűsége nyomán, most a világ legjobbjai állnak rajthoz egy-egy fizetős versenyen!

Eliud Kipchoge és segítői sporttörténelmi futás Bécsben, Fotó: AFP/HERBERT NEUBAUER

A kenyai mögött és mellett a frissítésért felelős bringások is meghatározott koreográfia alapján haladtak, így Kipchogénak semmi másra nem kellett figyelnie, csak hogy az előtte futó irammenő mögött tartsa az amúgy döbbenetes, 2:50 perces tempót! Még a frissítést is előre kiszámolták a dietetikusai, és grammra, ill. másodpercre pontosan megadták, hogy mikor és mennyit vegyen magához.

 

A képeken és a videón láthattuk a rezzenéstelen arccal száguldó Kipchogét, a vele együtt futó nyolcasokat, a mellettük guruló motort és a felvezető autót is, de a pálya mellett felállított, sínen futó kamerák sem hiányoztak. Szóval minden a helyén volt, és mondhatjuk, hogy a szervezés igazolta a #nohumanislimited szlogent. A kenyai futását felfokozott (okosan gerjesztett hangulat) fokozta a végletekig: arról beszéltek, hogy ez a futás a Holdra szálláshoz hasonlatos jelentős tett lesz az emberiség történetében. Mindennek értékéből talán csak a mesterségesen – tökéletesre alakított körülmények vonnak le egy keveset, de az egész projekt és a célesemény szervezettségét illetően mindenképpen kiemelkedő dologról beszélhetünk!

EliudKipchoge Fotó: INEOS159Challenge Facebook

A maratoni futásra irányuló figyelem, és az ennek hatására a fotelből felálló tömegek mérete megjósolhatatlan. Az egész utóhatását még nem látjuk egészen, de az biztos, hogy óriási lökést ad(hat) a közép-, és hosszútávfutóknak, a maratoni távval kacérkodóknak, és megjósolható, hogy hamarosan lesz valaki, aki éles versenykörülmények között is képes lesz 2 órán belül futni a 42195 métert.
Valószínűleg az így is közkedvelt utcai futás további százezrekben és milliókban mérhető számokkal fog növekedni, mind a versenyek résztvevőit, mind a megtett távolságokat és a sportágba áramló pénzeket tekintjük. Ezzel pedig mindenki csak nyer, hiszen, ha még többen kezdenek el mozogni, tenni az egészségükért, annak a jelentősége egy egészségesebb társadalomban is le fog csapódni!