CROSSFIT

Greg Glassman és Lauren Jenai hozta létre 2000-ben a CrossFit versenysportot és filozófiát. A CrossFit olimpiai súlyemelésből, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból áll ezért a legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába tartozik. 10 000 regisztrált ezdőtermet tartanak számon, aminek a fele az Amerikai Egyesült Államokban található. Több híres embert is követőként tudhat magának a CrossFit, olyan híres embereket is, mint Robert Downey Jr. vagy Hugh Jackman.

Mivel a CrossFit művelése során nem csak a test, hanem a lélek is komoly változásokon megy keresztül, ezért a művelői inkább filozófiának tekintik, nem sportágnak. A CrossFit célja egy olyan erő kialakítása, ami a mindennapi életben is használható, a CrossFit nem csak a fizikai kondíciót szeretné növelni, hanem mentálisan is edzetté szeretné tenni művelőjét. A CrossFit koncentrációt, kitartást és lelki nyugalmat szeretne kifejleszteni azokban az emberekben, akik gyakorlják ezt a mozgásformát.

Magyarországi megjelenése után több ellenzője is megjelent, a Train With Brain blogon A fitneszipar attyai címmel jelentettek meg egy cikket, amelyben hevesen bírálják ezt a fajta edzésmódszert, azt állítják, hogy csak ügyes marketing fogás, semmivel sem funkcionálisabb az edzés, mint más hagyományos súlyzós edzés, ennek ellenére kimondottan sérülésveszélyes.

Más hangok pedig úgy emlegetik a CrossFit-et, ami egy egészséges válaszreakcióként jött létre az ellen a jelenség ellen, amikor csak a külsőre figyelünk és a képességekre nem. Arra hívják fel a figyelmet, hogy testépítőként nézhet ki valaki nagyon jól, lehetnek szép izmai, de semmire sem megy vele, hogy ha a barátnőjét nem tudja megvédeni az utcán. Szerintük a CrossFit arra ad választ, hogy hogyan tudjuk elérni azt, hogy vadítóan jól nézzünk ki és ténylegesen erősek is legyünk.

„Voltak idők, amikor az emberek azért edzettek, hogy embertelenül erősek legyenek. Gépek nélkül, szerek nélkül. Manapság nem is találsz olyan testépítőt, egyik edző teremben sem, aki szabályosan végre tudná hajtani a legősibb, legegyszerűbb, csak saját testsúllyal végzett gyakorlatokat. A testépítő típus lett az edzettségről alkotott kép csúcsa. Számomra ez teljesen tébolyult elképzelés. Mit számít, hogy állításod szerint mekkora súlyt tudsz felemelni egy speciális gépen? Hogyan lehet valakit „erősnek” tekinteni, ha még a saját testét sem képes természetes módon mozgatni?”